marca 18, 2014

Zapraszam na kawę!


Ci z Was, którzy śledzą photo-łiki i moje konto na instagramie wiedzą, że za kawę jestem w stanie zrobić wiele. W moi tygodniu przewija się ona codziennie, a nawet kilka razy dziennie. Nie traktuję jej wyłącznie jako formę pobudzenia, ale jako deser. W napojach, które lubię, wiem, że zawartość kofeiny jest znikoma i mają one raczej smakować, niż ratować przed ziewaniem.


Kiedy więc pojawiła się okazja, żeby spróbować tego trunku z innych części świata wiedziałam, że chętnie wybiorę się w taką daleką podróż. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy pije kawę. Z uśmiechem na ustach wspominam swoje słowa, jako 10-letniej dziewczynki "Blee, kawa...Nigdy nie będę piła kawy!". Aż strach pomyśleć ile doznań smakowych bym przegapiła, gdybym faktycznie obstawała przy swoim.
Kawy, które Wam dziś pokaże pochodzą ze sklepu CoffeePassion, które uważam za absolutne jej królestwo. Różnorodność i przystępne ceny sprawiają, że każdy miłośnik czarnego trunku znajdzie swój smak!


COSTA RICA FINCA SAN LUIS to kawa, której spróbowałam jako pierwszej. Ujawniła w sobie bogactwo cytrusów i ziół. Co więcej, pozbawiona była tej typowej goryczy. Ciemna, z początku delikatnie czekoladowa pozostawiała na języku wyraźny smak ziół. Chili nie wyczułam, ostra nie była, nie każdemu pewnie posmakuje, ale warto spróbować.


TANZANIA BLACKBURN ESTATE - poleciałam na poziomki! Pewnie siedząc przed komputerem ciężko Wam jest wyobrazić sobie smak i zapach kawy poziomkowej, ale musicie wytężyć zmysły i to poczuć. Kawa jak dla mnie była zbyt kwaskowata, mimo pięknego, dojrzałego smaku owoców, który pozostawał na języku po każdym łyku. 


EL SALVADOR FINCA LA FANY - kawa w której pokładałam duże nadzieje. Po pierwszym przeczytaniu opisu wyobrażałam sobie nasze upojne popołudnie okraszone delikatnie spienioną czekoladą. Orzechy wiodą tutaj prym, są wyczuwalne zarówno w zapachu jak i w smaku. Kawa jest pobudzająca, a zarazem delikatna. W połączeniu z czekoladą tworzy niesamowity trunek, który zaspokoi podniebienia oczekujące od kawy nie tylko intensywności, ale również wyważonego smaku.


KELLERAN ESPRESSO BLEND - ideał taty. Delikatna, kremowa, świetnie nadająca się do połączenia z mlekiem. Ja bym powiedziała typowa, uniwersalna. Każdy zmodyfikuje ją w taki sposób aby mu smakowała. Świetna jako baza pod kawowe inspiracje, idealna jako espresso. Lekka kwasowość pozwalała mi delektować się nią do ostatniej kropli bez posmaku w ustach za którym nie przepadam.


GUATEMALA ANTIGUA POMPOJILA - mój niekwestionowany ideał. Niesamowicie delikatna, choć intensywna. Przełamana wyrazistym zapachem i smakiem wanilii. Złamana mlekiem tworzy dla mnie nieprawdopodobną całość. Z pewnością przypadłaby do gustu większości Pań.


Z kawami świeżo mielonymi jest tak, jak ze zmianą samochodu. Całe życie jeździsz rodzinnym, dużym autem bo wydaje Ci się, że jest prosty, nigdy Cię nie zawiedzie, dopasowany do Ciebie, choć zwykły to niezawodny i tani w utrzymaniu, dopiero przesiadając się do Ferrari zastanawiasz się czemu nie odkryłeś go wcześniej. To to auto dostarcza potrzebnych emocji, jest droższe, ale lepsze od wszystkich pozostałych. I wtedy już wiesz, że nigdy ponownie nie wsiądziesz do swojego starego wozu.

Kawa nie tylko wiele mówi o osobie, która ją pije. Kiedy delektowałam się skarbami od CoffePassion oglądałam obrazki na saszetkach. Starałam sobie wyobrazić jak to jest, że TA kawa smakuje właśnie TAK. Niesamowite, że na świecie istnieje tyle rodzajów. Każdy kolejny inny od poprzedniego. Czeka mnie jeszcze sporo do... smakowania.


Jak u Was z kawami? Parzone, rozpuszczalne? 





PS Kawowa akcja zorganizowana wraz z udziałem portalu urodaizdrowie.pl

8 komentarzy:

  1. Szczerze mówiąc nigdy o tym sklepie nie słyszałam. Ale zapewne zrobię w nim zakupy :). Kawę również uwielbiam i mogłabym ją pić hektolitrami :P.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kawę, ale moje smakowe doświadczenia kończą się na najzwyklejszej Tchibo, Lavazzie, lub Wosebie. Za to bardzo cenię kawy świeżo mielone. Aromat jest o wiele intensywniejszy niż zwykłych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja urodziłam się, by pić kawę, jednak stawiam przede wszystkim na rozpuszczalną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jestem jakąś wielką wielbicielką kawy. Jak już ją piję to pierwszą lepszą rozpuszczalną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się bez bicia, że czasem z braku laku i pośpiechu też sięgam po śmieszne 3w1. Ale prawdziwy relaks zasługuje na koronację w postaci smakołyków takich jak te powyżej :)

      Usuń
  5. Uwielbiam kawę, też traktuję ją jako deser. Ostatnio kupiłam sobie spieniacz do mleka i z rozpuszczalnej robię pyszne latte. Uwielbiam kawę świeżo mieloną, ale mam okazję pić ją tylko u Teściów. Ale sama kupuję kawę świeżo mieloną w parzalni kawy, aktualnie delektuję się kolumbijską - pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie piszesz i mam ochotę na wszystkie te smaki... ale piję tylko rozpuszczalną. Od wielu lat jestem wierna jednej marce i jednemu rodzajowi kawy.
    A 3w1 należy unikać.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz zamiar w swoim komentarzu zostawić mi odnośnik do swojego bloga lepiej od razu wyjdź! ZAKAZ REKLAM I LINKOWANIA. Odwiedzam KAŻDEGO, kto zostawia merytoryczny komentarz, a jeśli mi się podoba zostaję tam na dłużej. Nie potrzebuję specjalnego zaproszenia!
Jednocześnie dziękuję za każde słowo i każdego hejta :*

Copyright © 2017 Pata bloguje