marca 19, 2019

NAJLEPSZY TORT TWAROGOWY BEZ PIECZENIA - PRZEPIS MOJEJ MAMY


Każda impreza 'za młodu' ZAWSZE osłodzona była tym tortem. W sumie to nawet nie wiem czy to tort, czy bardziej sernik - wszystko zależy chyba od punktu widzenia i czasem od... blaszki, z kolei sam przepis w notatniku, który ukradłam cioci opisany był słowami "Sernik Beaty". Przyjmijmy jednak, że robimy go w okrągłej formie i zwieńczamy świeczkami - mamy więc tort.

W tym roku średniemu zamarzyło się tort taki jak za dawnych czasów i pewnie nie byłoby w tym nic dziwnego i trudnego gdyby nie fakt, że przepisu po prostu nie było, wyparował. Wiedziałam, że coś się gotowało, coś się przelewało, coś się przecedzało, że były warstwy, że była galaretka, że był twaróg, choć go nie było. I mniej więcej takimi hasłami szukałam jakiegokolwiek przepisu w internecie - na próżno. 

Ostatecznie dorwałam go gdzieś spisany na kolanie, na kartce, z prawie na wpół wyblakłym już tuszem. Uznałam, że nie tylko odtworzę go na urodziny średniego, ale i zachowam tu, na blogu, bo może ktoś kiedyś będzie go szukał.

Składniki (na formę ok. 25 cm)

  • 1 litr mleka 3,2%
  • 500 ml śmietany 18%
  • 1 kostka masła
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • kakao
  • 1 galaretka
  • owoce

Przygotowanie:

Mleko należy zagotować i uważać, żeby nie wykipiło. Międzyczasie śmietanę dokładnie wymieszać z jajkami i taką mieszankę wlać powoli na bulgoczące mleko. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż wyraźnie oddzieli się ser, a serwatka będzie klarowna.

twaróg własnej roboty

Odsączamy ser i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie za pomocą gazy, albo sitka  przecedzamy twaróg pozbywając się resztek serwatki.

tort sernikowy
prawdziwy twaróg w domu

Masło ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę i stopniowo dodajemy twaróg. Masę rozdzielamy następnie na 2 lub więcej porcji i dodajemy kakao (może być po prostu 1 ciemna i 1 biała lub niezliczona ilość przejść w stylu ombre).

Masę wykładamy od najciemniejszej na formę wyłożoną folią spożywczą lub aluminiową. Na wierzchu układamy owoce i zalewamy galaretką. Wkładamy do lodówki.

tort łatwy

Jest to smak, który przywodzi mi na myśl i na język dzieciństwo. Pewnie dlatego darzę go takim sentymentem. Czy można użyć twarogu kupnego? No nie - to jest zupełnie inny smak, konsystencja, struktura - nasza masa serowa jest gotowana i nadaje się do spożycia od razu.


Liczę po cichu, że spróbujecie i Wy!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli masz zamiar w swoim komentarzu zostawić mi odnośnik do swojego bloga lepiej od razu wyjdź! ZAKAZ REKLAM I LINKOWANIA. Odwiedzam KAŻDEGO, kto zostawia merytoryczny komentarz, a jeśli mi się podoba zostaję tam na dłużej. Nie potrzebuję specjalnego zaproszenia!
Jednocześnie dziękuję za każde słowo i każdego hejta :*

Copyright © 2017 Pata bloguje